Alexandra Dovgan (GEANNULEERD)

Dit concert is geannuleerd


Ze is pas 14 jaar oud maar heeft de halve pianowereld al veroverd: wonderkind Alexandra Dovgan trad ondanks haar jonge leeftijd al op s’werelds belangrijkste concertzalen en festivals (waaronder de Wiener Kozerthaus, Théâtre des Champs Elysées in Parijs, Klavier-Festival Ruhr) en werkte samen met dirigenten als Ton Koopman en Gustavo Dudamel.

De grote pianist Grigory Sokolov omschreef haar als volgt: "The pianist Alexandra Dovgan can hardly be called a wonder child, for while this is a wonder, it is not child’s play. What one hears is a performance by a grown up individual and a person... Alexandra Dovgan’s talent is exceptionally harmonious. Her playing is honest and concentrated. I predict a great future for her”.

Alexandra Dovgan zal haar debuut maken in de International Holland Piano Series met een indrukwekkend programma waarin werken van Schubert, Schumann en Brahms aan bod zullen komen.Programma


Wolfgang Amadeus Mozart
Sonate in a-klein KV310/300d

Ludwig van Beethoven
Sonate No.26 in Es-groot Op.81a ("Les adieux")

Johannes Brahms
3 Intermezzi Op.117
Händel-variaties Op.24

Biografie


«Alexandra Dovgan finds a natural affinity with the compositions she plays imbuing the music with stillness, brilliance and breath. It is a joy to accompany this young master of music.» -TREVOR PINNOCK

Alexandra Dovgan werd geboren in 2007 in een muzikale familie en begon met pianospelen toen ze vier en een half jaar oud was. Reeds op 5-jarige leeftijd werd haar uitzonderlijk talent opgemerkt toen ze de extreem competitieve selectie doorstond van de Academic Central Music School van het Staatsconservatorium van Moscou, waar ze nu studeert bij de gerenommeerde docent Mira Marchenko.

Alexandra is prijswinnaar van vijf internationale concoursen, waaronder de Moscow International Vladimir Krainev Piano Competition, International Young Pianists Competition “Astana Piano Passion”, de internationale televisiewedstrijd voor jonge muzikanten “The Nutcracker”. Alexandra was pas 10 jaar oud toen ze de Grand Prix won op de II International “Grand Piano Competition” (artistiek directeur Denis Matsuev). De opnames van dit evenement zijn de wereld rondgereisd op Medici.TV en YouTube, en ontroerden musici en muziekliefhebbers over de hele wereld.

Ondanks haar jonge leeftijd maakte Alexandra reeds haar debuut in enkele van de meest prestigieuze concertzalen: in 2018 opende ze het Mariinsky International Piano Festival met Denis Matsuev en Valery Gergiev in St. Petersburg. In 2019 maakte ze haar eerste optreden in de Philharmonie in Berlijn en in de Grote Zaal van het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam — in Marco Riaskoffs serie Meesterpianisten, waar ze een staande ovatie en enthousiaste recensies ontving van de pers. In juli 2019 maakte ze indruk op critici en publiek met een veelgeprezen recital op de Salzburger Festspiele. Een triomfantelijk recital in het Théâtre des Champs Elysées in Parijs in november sloot dit opmerkelijke jaar af.

Ondanks de pandemie gaf Alexandra Dovgan in het najaar van 2020 een indrukwekkende reeks concerten. In oktober keerde ze terug naar Salzburg om te spelen met het Mozarteum Orkest onder leiding van Trevor Pinnock, in Ljubliana met het Slovenska Filharmonija onder leiding van Philipp von Steinaecker en in Lugano met de Orchestra Svizzera Italiana onder leiding van François Leleux.

Tot de belangrijkste optredens van Alexandra in 2021 behoren recitals in het Weense Konzerthaus, München Prinzregententheater, Paris Théâtre des Champs Elysées, Zürich Tonhalle, Duisburg tijdens het Klavier-Festival Ruhr, Brescia en Bergamo Piano Festival, en in Lissabon, Turijn, Milaan, Basel, Kopenhagen etc. Grote evenementen met orkest waren onder meer: het Stockholm Philharmonic met Ton Koopman, Barcelona Symphony met Kazushi Ono, en Basel Chamber Orchestra met Umberto Benedetti Michelangeli. In juni 2021 werd ze uitgenodigd door Gustavo Dudamel voor een concert met  Beethoven Pianoconcert No.2 in Burgos met de Mahler Chamber Orchestra.

Spontane diepte en bewustzijn samen met een geluid van ongelooflijke schoonheid en precisie zijn de onderscheidende kenmerken van Alexandra's pianistiek. In haar pianospel vind je geen pronkstuk of technische demonstratie, maar een indrukwekkende concentratie gecombineerd met pure expressie en creatieve verbeeldingskracht. Ze beschikt over een charismatische aanwezigheid op het podium en een uitgesproken persoonlijkheid.

Naast de piano houdt Alexandra van skiën, orgel spelen, ballet leren, wiskunde en tijd doorbrengen met haar kleine broertje.

 

BESTEL TICKETS

Wellicht ook interessant