Jorge Luis Prats (GEANNULEERD)

Dit concert is geannuleerd


De altijd intens spelende Cubaanse meesterpianist Jorge Luis Prats debuteerde in 2008 als volkomen onbekende pianist in Nederland en sinds dat overrompelende, charismatische recital in de Grote Zaal van het Amsterdams Concertgebouw is zijn naam gevestigd. 

Trouw schreef: 'Het Zuid-Amerikaanse pianofeest dat de 52-jarige Cubaan in het geheel uitverkochte Concertgebouw aanrichtte, werd een debuut waar nog lang over zal worden gesproken'.

In oktober 2016 zette hij voor het laatst de zaal op zijn kop met zijn integrale uitvoering van Albéniz’ opzwepende Iberia. De pers was wederom vol lof: 'Als Prats zijn hand op het klavier zet, lijkt de piano vanzelf te gaan zingen. Zijn uitvoering, vol risico’s, was melodisch prachtig uitgewerkt, met een orkestrale rijkdom. Zelfs in de grootste fortissimo’s bleef de vleugel vol en zangerig klinken.'Programma


Robert Schumann
Sinfonische Etuden Op.13

Felix Guerrero
La Suite Havana

Isaac Albéniz
3 delen uit de suite ‘Iberia'

Wagner/Lisz
Isolde's Liebestod

Biografie


“Prats is a rare talent, not only because of his extraordinary life story but because of his extraordinary gifts. The piano, he said, is merely the tool he uses to create music. The music he creates is stunning — it enthralls and amazes, while simultaneously stimulating the mind. Here is a prodigious talent whose experiences in Cuba and abroad are conveyed in each note he plays. He is now achieving the recognition that should have been his all along.” -Adam Parker

Geprezen als een lang verloren gewaande virtuoos in de grote traditie, werd het concert van de Cubaanse pianist Jorge Luis Prats in 2007 in het Broward Center for the Performing Arts onder auspiciën van het Miami International Piano Festival opgenomen op het VAI-label. Het was de release van dit live optreden dat opnieuw grote belangstelling voor zijn carrière wekte en resulteerde in uitnodigingen voor optredens op het Verbier Festival en in het Amsterdamse Concertgebouw voor vier opeenvolgende jaren, met een overweldigende respons.

Op 21-jarige leeftijd won Prats de Grand Prix op het prestigieuze "Marguerite Long-Jacques Thibaud" pianoconcours in Parijs (1977), en ontving ook de speciale prijzen voor de beste vertolking van Maurice Ravel en van André Jolivet. Hij begon op grote schaal op te treden en maakte zelfs een recital-LP voor Deutsche Gramophone. Door visumbeperkingen waren de kansen in het Westen echter beperkt en de jonge Cubaan koos ervoor om bij zijn gezin te blijven boven een carrière in het buitenland. Meer dan 30 jaar verdween Jorge Luis Prats effectief uit de internationale pianowereld. Zijn recente verhuizing naar de Verenigde Staten zorgde ervoor dat zijn carrière opnieuw tot bloei kwam.

Prats, geboren in Cuba, studeerde aan de National School of Arts bij Margot Rojas en later kreeg hij een beurs om te studeren bij Rudolf Kerer in Moskou. Hij vervolgde zijn hogere piano opleiding in Parijs en in Wenen bij Magda Tagliaferro en Paul Badura-Skoda. Van 1985 tot 2002 was hij artistiek directeur van het National Symphony Orchestra of Cuba, waarmee hij verschillende tournees maakte in Spanje en Latijns-Amerika. Jorge Luis wordt regelmatig uitgenodigd als professor door gerespecteerde instellingen, waaronder het Royal Conservatory of Music in Toronto, de National University of Colombia in Bogota, de National School of the Arts in Havana, het Arts Centre in Mexico en het Conservatorium van Cordoba in Spanje .

Jorge Luis Prats heeft opgenomen voor tal van grote labels: Pathé Marconi (EMI Frankrijk), Deutsche Grammophone (Duitsland), ASV, IMP (VK), Musical Heritage (VS). In 2011 tekende Jorge Luis een exclusief platencontract bij DECCA, zijn eerste album “Live in Zaragoza”, met daarop Suite “Goyescas” van Enrique Granados. Zijn discografie omvat de allereerste opname van de 24 Preludes en The Satanic Poem van Scriabin voor Pathé Marconi (EMI Frankrijk), de volledige werken voor piano en orkest van Rachmaninov, en de pianoconcerten van Chopin, Grieg en Shostakovitch, evenals werken van Beethoven, Schumann, Ravel en een aanzienlijk aantal Cubaanse muziek.

 

 

BESTEL TICKETS

Wellicht ook interessant