Masterclass / Kovacevich

Zo 27 november 2022 | 12:00
ArtEZ Conservatorium, Zwolle


Tijdens deze openbare masterclass zal pianolegende Stephen Kovacevich les geven aan 4 jonge pianotalenten uit binnen- en buitenland, waaronder toppianisten van de piano-afdeling van het ArtEZ Conservatorium.

De dag is opgebouwd uit twee dagdelen: het eerste dagdeel (voormiddag) is van 12:00-14:00, het tweede dagdeel (namiddag) is van 14:30-16:30. U kunt als bezoeker ervoor kiezen om één van de dagdelen te bezoeken, of de complete masterclass.

De masterclass vindt plaats in de concertzaal van het ArtEZ Conservatorium in Zwolle (Adres: Aan de Stadsmuur 88).


Wil je als pianist actief deelnemen aan de masterclass? Je kunt je tot en met 28 september aanmelden via het aanmeldingsformulier. De geselecteerde pianisten worden begin oktober bekendgemaakt.Programma


12:00 – 13:00 : student 1
13:00 – 14:00 : student 2

- - - - pauze - - - -

14:30 – 15:30 : student 3
15:30 – 16:30 : student 4

Biografie


Stephen Kovacevich, geboren in Los Angeles in 1940, legde de basis voor zijn carrière als concertpianist op 11-jarige leeftijd. Nadat hij naar Engeland was verhuisd om bij Dame Myra Hess te studeren, maakte hij zijn Europese debuut in de Wigmore Hall in Londen in 1961. Sindsdien trad hij op met veel van 's werelds beste orkesten en dirigenten, waaronder Georg Solti, Hans Graf, Kurt Masur, Yannick Nézet-Séguin, Sir Simon Rattle en de recent overleden Bernard Haitink.

Kovacevich staat erom bekend nooit bang te zijn om zowel technische als muzikale risico's te nemen om een maximale expressieve impact te bereiken. Hierdoor oogstte hij onovertroffen bewondering voor zijn pianospel, van niemand meer dan van Leopold Stokowski, die deze befaamde citaat aan hem schreef: "You do with your feet what I try to do with my Philadelphia Orchestra".

Zijn recente en aanstaande hoogtepunten als solist zijn onder meer concertoptredens met de Aurora Orchestra o.l.v. Nicholas Collon, de Los Angeles Philharmonic Orchestra o.l.v. Mirga Gražinytė-Tyla, de Orchestre Symphonique de Montréal o.l.v. David Zinman, de Yomiuri Nippon Symphony Orchestra (YNSO) o.l.v. Sylvain Cambreling, en de Sydney Symphony Orchestra o.l.v. Vladimir Ashkenazy. In recital zijn recente en aankomende hoogtepunten optredens in Europa, Azië en de Verenigde Staten — waaronder de NCPA in Beijing, The Phillips Collection in Washington, de Bridgewater Hall in Manchester, en de Wigmore Hall in Londen.

Kovacevich treedt ook regelmatig op in het Verre Oosten, Australië en Nieuw-Zeeland, en is een vaste gast op prestigieuze muziekfestivals over de hele wereld, waaronder het Lugano Festival, het Verbier Festival en het Mariinsky International Piano Festival — deze laatste op persoonlijke uitnodiging van Valery Gergiev.

In de loop van zijn uitgebreide carrière heeft Kovacevich vele langdurige artistieke partnerschappen gesmeed, zoals die met Sir Colin Davis met wie hij talrijke uitmuntende opnamen maakte, waaronder de legendarische opname van het Pianoconcert nr. 2 van Béla Bartók met het BBC Symphony Orchestra. Een andere langdurige samenwerking is zijn professionele partnerschap met Martha Argerich, met wie hij regelmatig in duo optreedt op 's werelds toonaangevende concertpodia. Recente en toekomstige hoogtepunten voor het duo Argerich-Kovacevich zijn recitals in Het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam, de Philharmonie van Parijs, de Victoria Hall in Genève, de Wigmore Hall in Londen, en de Walt Disney Concert Hall in Los Angeles.

Naast zijn solocarrière is Kovacevich eveneens een toegewijd kamermusicus, met in de loop van zijn lange carrière samenwerkingen met grootheden als Lynn Harrell, Jacqueline du Pré en Joseph Suk. Kovacevich werkt nu regelmatig samen met violisten als Nicola Benedetti, Renaud Capuçon en Alina Ibragimova; de cellisten Gautier Capuçon, Steven Isserlis en Truls Mørk; de fluitist Emmanuel Pahud; en de strijkkwartetten Amadeus, Belcea en Cleveland.

Stephen Kovacevich heeft een illustere langdurige relatie opgebouwd met platenmaatschappijen Philips en EMI. Om zijn 75ste verjaardag te vieren, bracht Decca een Limited Edition 25-CD Box Set uit van zijn volledige opgenomen nalatenschap voor Philips. In 2008 nam hij Beethovens Diabelli-variaties opnieuw op, precies 40 jaar na zijn eerste opname van het werk. Deze Onyx-opname leverde hem de Classic FM Gramophone Editor's Choice Award (2009) en de Gramophone Magazine Top Choice Award (2015), om te citeren: “His seasoned yet fearless mastery reveals something new with each hearing”.

In oktober 2020 — tijdens de corona pandemie — gaf Kovacevich een speciaal concert in de Londense Wigmore Hall ter viering van zijn 80ste verjaardag. Op het programma stonden werken van Bach en Schubert, waaronder diens laatste sonate D960. De recensies waren vol lof, The Arts Desk schreef: “Kovacevich’s translucent tone and magical phrasing fulfilled dreams of how this sonata can sound, while simultaneously making us hear it in new ways... no sentimentality, just wisdom, honesty and compassion.”

Als vertolker heeft Kovacevich een bijzondere band met de muziek van Beethoven. Opnamen van zowel de Diabelli-variaties als de pianosonates en pianoconcerten zorgden voor internationale erkenning. In de jaren negentig tekende hij een exclusief contract met EMI Classics, waarvoor hij opnames maakte van de complete Beethovensonates. Zijn onvolprezen interpretaties, gekenmerkt door een zangerig spel met een krachtige en heldere articulatie, evenals een diepgang en expressiviteit die afzien van extravagante vrijheden, rekenen Kovacevich tot één van de belangrijkste Beethoven-vertolkers van de 20ste en 21ste eeuw.

BESTEL TICKETS

Zaaldeel:
Aantal:

Wellicht ook interessant