Masterclass / Pisarenko

Zo 9 oktober 2022 | 12:00
ArtEZ Conservatorium, Zwolle


Tijdens deze openbare masterclass zal pianovirtuoos Vitaly Pisarenko les geven aan 4 jonge pianotalenten uit binnen- en buitenland, waaronder toppianisten van de piano-afdeling van het ArtEZ Conservatorium.

De dag is opgebouwd uit twee dagdelen: het eerste dagdeel (voormiddag) is van 12:00-14:00, het tweede dagdeel (namiddag) is van 14:30-16:30. U kunt als bezoeker ervoor kiezen om één van de dagdelen te bezoeken, of de complete masterclass.

De masterclass vindt plaats in de concertzaal van het ArtEZ Conservatorium in Zwolle (Adres: Aan de Stadsmuur 88).


Wil je als pianist actief deelnemen aan de masterclass? Je kunt je tot en met 28 september aanmelden via het aanmeldingsformulier. De geselecteerde pianisten worden begin oktober bekendgemaakt.Programma


12:00 – 13:00 : student 1
13:00 – 14:00 : student 2

- - - - pauze - - - -

14:30 – 15:30 : student 3
15:30 – 16:30 : student 4

Biografie


Vitaly Pisarenko werd als jonge 21-jarige virtuoos in april 2008 uitgeroepen tot Eerste Prijswinnaar van het 8ste Internationaal Franz Liszt Pianoconcours in Utrecht. Zijn drukke tournee agenda, met concerten wereldwijd, begon onmiddellijk de ochtend na de finale met een optreden in het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam samen met het Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Damian Iorio.

Pisarenko trad voor het eerst op voor publiek op 6-jarige leeftijd. Na zijn eerste muziekopleiding aan de muziekscholen van Kiev en Kharkov begon hij in 2005 een studie aan het Tchaikovsky Staatsconservatorium in Moskou, waar hij les kreeg van Yuri Slesarev. Tegelijkertijd volgde hij een postacademische opleiding aan het Codarts Conservatorium in Rotterdam bij Aquiles Delle Vigne. 

In oktober 2005 won hij de Eerste Prijs op het internationaal pianoconcours ‘Interfest Bitola’ in Dnevnik (Macedonië), en een jaar later won hij de Eerste Prijs op de International Piano Competition “Città di Trani” in Italië. In 2009 maakte hij een tournee met het Noord Nederlands Orkest en in datzelfde jaar speelde hij tijdens de heropening van het concertgebouw De Doelen in Rotterdam een uitvoering van Rachmaninoffs ‘Rhapsody on a Theme of Paganini’. In 2010 speelde hij tijdens de ‘World Expo 2010’ in Shanghai en toerde hij door Nederland met het Pianoconcert nr. 4 van Rachmaninoff samen met Het Gelders Orkest.

Vitaly Pisarenko concerteerde in meer dan 25 landen waaronder Oekraïne, Rusland, Italië, Macedonië, Oostenrijk, Duitsland, Frankrijk, Hongarije, Polen, Zwitserland, Engeland, Spanje, Litouwen, Indonesië, China, Mexico en de Verenigde Staten. Hij was o.m. te gast bij het Basilica Festival van Vlaanderen, het Festival Piano Pic in Zuid-Frankrijk, de Berlin International Music Festival, het Delft Chamber Music Festival, het Busoni Festival in Bolzano, het Vilnius Festival, het International Keyboard Institute & Festival in New York, het Grachtenfestival in Amsterdam en de ‘European Liszt Night Tour’ in Boedapest, Weimar, Raiding en Bayreuth. Als solist speelde hij onder meer met de Franz Liszt Chamber Orchestra in Boedapest, met het Nationaal Filharmonisch Orkest van Polen op het Beethoven Festival in Warschau, en met het Symfonisch Orkest van Moskou op het Ushuaia International Festival in Argentinië.

In 2011 werd Pisarenko uitgenodigd naar Japan voor een tournee met het Brno Philharmonic Orchestra waar hij verscheidene pianoconcerten en pianorecitals uitvoerde in o.a. Tokio Opera City, Sumida Triphony Hall, en Minato Mirai Hall in Yokohama. In 2012 maakte hij zijn debuut in Teatro Colón (Buenos Aires), de Musikverein (Wenen), De Singel (Antwerpen) en The Palace of Arts (Boedapest), evenals een tour door China waaronder concerten in het NCPA in Beijing en de Shanghai Concert Hall. In 2013 maakte hij zijn debuut in Zuid-Korea met een bijzonder optreden in het Seoul Arts Centre met het KBS Symphony Orchestra. Hij vervulde een glansrol bij verscheidene prestigieuze festivals waaronder de International Chopin Piano Festival in Duszniki (Polen), de Euro Music Festival in Halle (Duitsland), het Grachtenfestival in Amsterdam en het Diaghilev Festival in Sint-Petersburg. 

Hij trad intensief op in het Verenigd Koninkrijk, waar hij onder meer te beluisteren was in de Oxford Piano Series, BMS York, Champs Hill, Erin Arts Centre, St Martin in the Fields en Cadogan Hall. Recente optredens brachten hem o.m. naar Istanbul (Istanbul Recital Series) en Hong Kong, evenals een tournee door Zuid-Afrika. In oktober 2021 trad Pisarenko op in St John’s Smith Square in Londen met werken van Liszt tijdens een speciaal concert ter nagedachtenis aan Dmitri Bashkirov.

Vitaly Pisarenko studeerde vanaf 2012 aan de Royal College of Music in Londen bij Dmitri Alexeev, en nam tevens deel aan de Internationale Franz Liszt Piano Academy in Duitsland waar hij les kreeg van Elisabeth Leonskaja. In 2014 behaalde hij zijn Master met onderscheiding.

Vitaly Pisarenko wordt op genereuze wijze ondersteund door The Keyboard Charitable Trust.

BESTEL TICKETS

Zaaldeel:
Aantal:

Wellicht ook interessant