Benefietconcert Oekraine: Vitaly Pisarenko

Za 8 oktober 2022 | 20:15
Waterstaatskerk, Hengelo


Benefietconcert 'Ode aan Oekraïne'

In het kader van de aanhoudende oorlog zal meesterpianist Vitaly Pisarenko het nieuwe seizoen openen met een benefietconcert voor Oekraïne. Op het programma staan de ogenschijnlijk tegenstrijdige muzikale werelden van Schubert en Liszt centraal. En wie kan de overweldigende stukken van Liszt beter vertolken dan de in Oekraïne geboren pianovirtuoos? "Hij bezit de demonie waar Liszt om vraagt", schreef Trouw al eens over Pisarenko's voortreffelijk spel. 

Vitaly Pisarenko is een fenomeen: na het winnen van de Eerste Prijs op het International Franz Liszt Pianoconcours in 2008 concerteerde hij in de grote zalen en festivals wereldwijd. Hoogtepunten waren onder meer de Musikverein (Wenen), Teatro Colón (Buenos Aires), het Grachtenfestival in Amsterdam en het International Keyboard Festival in New York. The New York Times omschrijft Pisarenko als een: “immensely gifted pianist…with prodigious technique, myriad shadings and scrupulous accuracy”.

Het concert is vrij toegankelijk voor Oekraïense vluchtelingen en de opbrengst gaat naar een goed doel in Oekraïne.Programma


Franz Schubert
Sonate in c-klein D958

Schubert/Liszt
‘Der Wanderer’ S.558/11
‘Aufenthalt’ S.560/3

Franz Liszt
‘Faribolo Pasteur’ S.236/1

Schubert/Liszt
‘Auf dem Wasser zu Singen’ S.558/2

Franz Liszt
Étude No.12 (‘Chasse-Neige’) uit ‘Études d’exécution transcendante’ S.139
Valse Oubliée nr. 1 uit ‘Valses Oubliées’ S.215

Schubert/Liszt
‘Gretchen am Spinnrade’ S.558/8

Franz Liszt
‘Totentanz’ voor pianosolo S.525

Biografie


Vitaly Pisarenko werd als jonge 21-jarige virtuoos in april 2008 uitgeroepen tot Eerste Prijswinnaar van het 8ste Internationaal Franz Liszt Pianoconcours in Utrecht. Zijn drukke tournee agenda, met concerten wereldwijd, begon onmiddellijk de ochtend na de finale met een optreden in het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam samen met het Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Damian Iorio.

Pisarenko trad voor het eerst op voor publiek op 6-jarige leeftijd. Na zijn eerste muziekopleiding aan de muziekscholen van Kiev en Kharkov begon hij in 2005 een studie aan het Tchaikovsky Staatsconservatorium in Moskou, waar hij les kreeg van Yuri Slesarev. Tegelijkertijd volgde hij een postacademische opleiding aan het Codarts Conservatorium in Rotterdam bij Aquiles Delle Vigne. 

In oktober 2005 won hij de Eerste Prijs op het internationaal pianoconcours ‘Interfest Bitola’ in Dnevnik (Macedonië), en een jaar later won hij de Eerste Prijs op de International Piano Competition “Città di Trani” in Italië. In 2009 maakte hij een tournee met het Noord Nederlands Orkest en in datzelfde jaar speelde hij tijdens de heropening van het concertgebouw De Doelen in Rotterdam een uitvoering van Rachmaninoffs ‘Rhapsody on a Theme of Paganini’. In 2010 speelde hij tijdens de ‘World Expo 2010’ in Shanghai en toerde hij door Nederland met het Pianoconcert nr. 4 van Rachmaninoff samen met Het Gelders Orkest.

Vitaly Pisarenko concerteerde in meer dan 25 landen waaronder Oekraïne, Rusland, Italië, Macedonië, Oostenrijk, Duitsland, Frankrijk, Hongarije, Polen, Zwitserland, Engeland, Spanje, Litouwen, Indonesië, China, Mexico en de Verenigde Staten. Hij was o.m. te gast bij het Basilica Festival van Vlaanderen, het Festival Piano Pic in Zuid-Frankrijk, de Berlin International Music Festival, het Delft Chamber Music Festival, het Busoni Festival in Bolzano, het Vilnius Festival, het International Keyboard Institute & Festival in New York, het Grachtenfestival in Amsterdam en de ‘European Liszt Night Tour’ in Boedapest, Weimar, Raiding en Bayreuth. Als solist speelde hij onder meer met de Franz Liszt Chamber Orchestra in Boedapest, met het Nationaal Filharmonisch Orkest van Polen op het Beethoven Festival in Warschau, en met het Symfonisch Orkest van Moskou op het Ushuaia International Festival in Argentinië.

In 2011 werd Pisarenko uitgenodigd naar Japan voor een tournee met het Brno Philharmonic Orchestra waar hij verscheidene pianoconcerten en pianorecitals uitvoerde in o.a. Tokio Opera City, Sumida Triphony Hall, en Minato Mirai Hall in Yokohama. In 2012 maakte hij zijn debuut in Teatro Colón (Buenos Aires), de Musikverein (Wenen), De Singel (Antwerpen) en The Palace of Arts (Boedapest), evenals een tour door China waaronder concerten in het NCPA in Beijing en de Shanghai Concert Hall. In 2013 maakte hij zijn debuut in Zuid-Korea met een bijzonder optreden in het Seoul Arts Centre met het KBS Symphony Orchestra. Hij vervulde een glansrol bij verscheidene prestigieuze festivals waaronder de International Chopin Piano Festival in Duszniki (Polen), de Euro Music Festival in Halle (Duitsland), het Grachtenfestival in Amsterdam en het Diaghilev Festival in Sint-Petersburg. 

Hij trad intensief op in het Verenigd Koninkrijk, waar hij onder meer te beluisteren was in de Oxford Piano Series, BMS York, Champs Hill, Erin Arts Centre, St Martin in the Fields en Cadogan Hall. Recente optredens brachten hem o.m. naar Istanbul (Istanbul Recital Series) en Hong Kong, evenals een tournee door Zuid-Afrika. In oktober 2021 trad Pisarenko op in St John’s Smith Square in Londen met werken van Liszt tijdens een speciaal concert ter nagedachtenis aan Dmitri Bashkirov.

Vitaly Pisarenko studeerde vanaf 2012 aan de Royal College of Music in Londen bij Dmitri Alexeev, en nam tevens deel aan de Internationale Franz Liszt Piano Academy in Duitsland waar hij les kreeg van Elisabeth Leonskaja. In 2014 behaalde hij zijn Master met onderscheiding.

Vitaly Pisarenko wordt op genereuze wijze ondersteund door The Keyboard Charitable Trust.

 

BESTEL TICKETS

Zaaldeel:
Aantal:

Wellicht ook interessant