Masterclass (GEANNULEERD)

Deze masterclass is geannuleerd

Tijdens deze openbare masterclass zal meesterpianist Jorge Luis Prats les geven aan 4 jonge pianotalenten uit binnen- en buitenland, waaronder toppianisten van de piano-afdeling van het ArtEZ Conservatorium.

De dag is opgebouwd uit twee dagdelen: het eerste dagdeel (voormiddag) is van 12:00-14:00, het tweede dagdeel (namiddag) is van 14:30-16:30. U kunt als bezoeker ervoor kiezen om één van de dagdelen te bezoeken, of de complete masterclass.

De masterclass vindt plaats in de concertzaal van het ArtEZ Conservatorium in Zwolle (Adres: Aan de Stadsmuur 88).


Wil je als pianist actief deelnemen aan de masterclass? Je kunt je tot en met 28 september aanmelden via het aanmeldingsformulier. De geselecteerde pianisten worden begin oktober bekendgemaakt.Programma


12:00 – 13:00 : student 1
13:00 – 14:00 : student 2

- - - - pauze - - - -

14:30 – 15:30 : student 3
15:30 – 16:30 : student 4

Biografie


“Prats is a rare talent, not only because of his extraordinary life story but because of his extraordinary gifts. The piano, he said, is merely the tool he uses to create music. The music he creates is stunning — it enthralls and amazes, while simultaneously stimulating the mind. Here is a prodigious talent whose experiences in Cuba and abroad are conveyed in each note he plays. He is now achieving the recognition that should have been his all along.” -Adam Parker

Geprezen als een lang verloren gewaande virtuoos in de grote traditie, werd het concert van de Cubaanse pianist Jorge Luis Prats in 2007 in het Broward Center for the Performing Arts onder auspiciën van het Miami International Piano Festival opgenomen op het VAI-label. Het was de release van dit live optreden dat opnieuw grote belangstelling voor zijn carrière wekte en resulteerde in uitnodigingen voor optredens op het Verbier Festival en in het Amsterdamse Concertgebouw voor vier opeenvolgende jaren, met een overweldigende respons.

Op 21-jarige leeftijd won Prats de Grand Prix op het prestigieuze "Marguerite Long-Jacques Thibaud" pianoconcours in Parijs (1977), en ontving ook de speciale prijzen voor de beste vertolking van Maurice Ravel en van André Jolivet. Hij begon op grote schaal op te treden en maakte zelfs een recital-LP voor Deutsche Gramophone. Door visumbeperkingen waren de kansen in het Westen echter beperkt en de jonge Cubaan koos ervoor om bij zijn gezin te blijven boven een carrière in het buitenland. Meer dan 30 jaar verdween Jorge Luis Prats effectief uit de internationale pianowereld. Zijn recente verhuizing naar de Verenigde Staten zorgde ervoor dat zijn carrière opnieuw tot bloei kwam.

Prats, geboren in Cuba, studeerde aan de National School of Arts bij Margot Rojas en later kreeg hij een beurs om te studeren bij Rudolf Kerer in Moskou. Hij vervolgde zijn hogere piano opleiding in Parijs en in Wenen bij Magda Tagliaferro en Paul Badura-Skoda. Van 1985 tot 2002 was hij artistiek directeur van het National Symphony Orchestra of Cuba, waarmee hij verschillende tournees maakte in Spanje en Latijns-Amerika. Jorge Luis wordt regelmatig uitgenodigd als professor door gerespecteerde instellingen, waaronder het Royal Conservatory of Music in Toronto, de National University of Colombia in Bogota, de National School of the Arts in Havana, het Arts Centre in Mexico en het Conservatorium van Cordoba in Spanje .

Jorge Luis Prats heeft opgenomen voor tal van grote labels: Pathé Marconi (EMI Frankrijk), Deutsche Grammophone (Duitsland), ASV, IMP (VK), Musical Heritage (VS). In 2011 tekende Jorge Luis een exclusief platencontract bij DECCA, zijn eerste album “Live in Zaragoza”, met daarop Suite “Goyescas” van Enrique Granados. Zijn discografie omvat de allereerste opname van de 24 Preludes en The Satanic Poem van Scriabin voor Pathé Marconi (EMI Frankrijk), de volledige werken voor piano en orkest van Rachmaninov, en de pianoconcerten van Chopin, Grieg en Shostakovitch, evenals werken van Beethoven, Schumann, Ravel en een aanzienlijk aantal Cubaanse muziek.

BESTEL TICKETS

Wellicht ook interessant